Kjerag Solo

Vid Lysefjorden i Norge reser sig den 900 meter höga nästan lodräta bergväggen vid namn Kjerag upp sig. Bergväggen börjar nästa direkt från vattnet i fjorden. År 1998 tillbringade Fredrik 52 timmar med att ensam ta sig till toppen via leden Hokahey – Indianleden.

Reseberättelse
– Äntligen torsdag, sista arbetsdagen före semestern. Nu har jag två veckor framför mig i ”klättringens tecken”. 50 timmarnas arbetsveckor i markanläggningsfirman i Oslo har satt sina spår i både rygg och armar. Förutom en bra slant i reskassan har arbetet också gett bra klätterträning. Att greppa 10 kilos stenplattor en hel dag ger lite för underarmarna. Den fysiska styrkan skulle bli bra för förverkligandet av den idé som rört sig inne i mitt huvud sedan länge – att repsola leden Hoka Hey på Kjerag med dess dryga 900 meter klättring eller 22 replängder. … ”Säkring klar?” Ja, det var faktiskt så att jag pratade lite för mig själv. Det är en bra metod för att hålla sig lugn och modet uppe.
När jag befann mig uppe på den största hyllan på leden hörde jag ett dån i luften bakom mig. Den hœr gången blev jag inte rädd för jag visste att det inte var någon fallande sten utan bara ett par galna BASE-hoppare som susade förbi. Deras fallskärmar vecklade ut sig med ett brak ca hundra meter nedanför mig. Bilfœrjan nere i fjorden hade som vanligt stannat för att visa turisterna ombord hela spektaklet och gav ett välkomst tut varje gång någon landade …
Dimman varierade i tœthet, ibland såg jag bara några meter framför mig , för att sedan helt plötsligt se ett hundratal meter. Det hela blev ganska kusligt nœr mörkret också föll. Det kändes som att vandra i något slags månlandskap med klipphällar där avgrunder och sprickor plötsligt kunde dyka upp… Detta är delar av en artikel skriven av Fredrik Schlyter om den spännande soloklättringen uppför Kjerag….


Ytterligare ett sådant där lugn spred sig i kroppen och jag tog upp min flöjt och spelade några låtar ut över fjorden. Spilåpipan, som den egentligen heter, följer nuförtiden alltid med mig på turer och är ett perfekt ”klätterinstrument”…

Vill du ladda ner hella artikeln som en PDF?
Kjerag.pdf

Utrustninglista

Mat
4 liter vatten ( Räknade med regn !)
1,5 liter energidryck (druvsocker)
3 st portioner pastagryta
4 st JAPP choklad
1 st paket vicks
1 st œpple

Kläder

Ullfrottè-underställ
Avklippta fingervantar
Gore vinstopper fleecejacka
Goretexbyxa (Tierra)
Goretexjacka (Tierra)
Liten tunn dunjacka
Mössa
Goretexöverdrag

Klätterutrustning
Invernall (Boreal) klättersko
1 st Soloist1 st 8mm 60m rep
1 st 10,5 mm 6m rep
1 st kilsätt 1- nr10. + några små mässingskilar)
13 st friends
1 st metolius nr 10 (= 4 Camelott)
2 st stegar
2 st Jommars
1 st Arteryx sittsele
1 st Arteryx bröstsele
5 st låskarbiner
12 st mellansäkringar

Övrigt
Mobiltelefon
Nödljus
Kniv
Pannlampa
Gaskök Kastrull + sked
Pocketkamera
Flöjt